SPUN DYE

SPUN DYE

Spun dyed teknik

FREMTIDENS MATERIALE!

 Vi lever i en tid med store globale udfordringer. Som følge af klimaændringer og vandmangel skifter tekstilfabrikanter til mere effektive teknologier. Vi har i Customize ID fulgt med i udviklingen, og er særligt begejstret for den nye spun dyed teknik.  

Kort sagt er spun dyed materialer produceret med færdigfarvet polyesterråmateriale. Dette reducerer affald og forureningen i forhold til konventionel farvning markant.

Der skal bruges meget vand til farvening af fibre. Farven skal tvinges ind i fibrene og dette er en stærkt forurenede og resursetung proces. Restematerialet er giftigt og en af de store fordele ved spun dyes tekniken er netop at denne forurenende proces spares væk.  

I stedet blandes råmaterialet og farvepigmentet sammen, inden det spindes til tråde. Det sparer både en masse energi og resteaffald, men også store mængder vand, faktisk en vandbesparing på hele 85 %.

Udover de miljømæssige fordele er farven i det endelige materiale, langt bedre da der ikke er tale om fibre påført farve, men simpelthen en gennem farvening inden tråden spinnes. Det gør, at farven ikke famler, som følge af vask eller solpåvirkning.

En anden miljømæssig fordel er, at store dele af allerede eksisterende plast affald kan genbruges til tekstilproduktion, så ikke bare skal der ikke produceres nyt, det overskuds plast der allerede findes kan nu genbruges.

Processen består i, at restplast renses og knuses til granulat. Denne granulat mixes herefter med  farvepigmenter, og spinnes herefter til tråd, der så væves til tøj. Dette sikre, at tøjet holder langt bedre på farven og, som nævnt, ikke påvirkes af vask eller solpåvirkning. Ud over at være langt bedre for miljøet sikre spun dyd teknikken altså også et bedre produkt for slutbrugeren.

Fremadrettet forventes teknikken at blive endnu mere udbredt.

”Tendensen er, at spun dyed teknologi er kommet for at blive. Den kinesiske tekstilindustri oplever en stigende efterspørgsel, og faktisk opmuntrer kinesiske myndigheder til denne udvikling. Branchen er meget opmærksom på, at den skal nedsætte påvirkningen på miljøet, og spun dyed teknologi er simpelthen en af de bedste måder at gøre det på. Det er helt sikker en del af fremtiden i tekstilproduktion.” Mark Cao, indkøbschef, New Wave Group.

Læs mere

EU Blomsten

EU Blomsten

Økologisk bomuld

Økologisk bomuld